Završna obrada

Bez obzira da li izaberete lakirano ili anodiziranu površinu, uživaćete u dugoročnoj lepoti prozora bez potrebe da investirate u farbu i lak. Za razliku od drugih materijala, na plastificirani ili anodizirani aluminijum is not ne utiče UV-zračenje i nikada neće početi da rđa ili truli, što ga čini veoma lakim za održavanje. Površina završne obrade vaših prozora nema amo estetsku vrednost, već takođe obezbeđuje dodatnu zaštitu aluminijuma.

Čist aluminijum je veoma otporan na koroziju, zahvaljujući oksidnom sloju, koji štiti metal od spoljašnje sredine. Ova prirodna, neobrađena površina je tipična za ranije pravljene prozore od aluminjuma. Danas su razvijene nove tehnike za površinsku obradu aluminijuma, i te tehnike poboljšavaju njegovu trajnost i daju sistemima dodatni aspekt dizajna.  

Plastificiranje
Kako bi vam ponudili sisteme profila u  bilo kojoj boji koju možete da zamislite, Reynaers nudi tehniku farbanja koja se zove plastificiranje. U postupku plastificiranja, aluminijum se najpre odmašćuje i čisti.  Prah u boji se potom prska na statički napunjene profile.  Nakon toga, profili se peku u pećima što omgućava da se prah topi zajedno u stabilnu i visoko kvalitetnu završnu obradu aluminjuma. Kako bi garantovali maksimalni kvalietet, ova procedura se izvodi u skladu sa strogim smernicama evropskog  Qualicoat-standarda.

Anodiziranje
Anodizacija površinske obrade daje profilima kontrolisani sloj oksida, zahvaljujući čemu imaju visok stepen zaštite u kombinaciji sa prirodnim izgledom. Tokom postupka anodizacije, profili se odmašćuju i čiste pre potapanja u kadu sa hemikalijama. Ovde se dešava prostupak veštačke oksidacije, što omogućava otvaranje pora aluminjuma. Profili se potom farbaju u kadi metalnog oksida. Na kraju, pore se ponovo zatvaraju u specijalnoj parnoj kadi Kkao bismo osigurali najbolji kvalitet, ovaj specijalni postupak se izvodi u skladu sa strogim smernicama evropskog  Qualanod-standarda.

 

Šta da izaberem?
Bukvalno ne postoji razlika u kvalitetu između lakiranja i anodizacije. Jedina blaga razlika može da se pronađe u estetici: lakiranjem se aluminjumska površina pokriva gornjim slojem, dok anodizacija čuva originalnu strukturu aluminjuma. Ipak, u nekim ekstremnim ili agresivnim (zagađenim) sredinama –kao što su predeli na moru ili veliki gradovi- zahtevaju dodatni nivo zaštite. Reynaers stoga savetuje anodizaciju profila pre plastificiranja. Kombinacija ove dve tehnike ima za rezultat kompletnu dugoročnu zaštitu elemenata vaše zgrade.